Miljö
Miljö
Miljöarbetet är en viktig del i vår organisation. För oss är det viktigt att du som hyresgäst har en bra boendemiljö. Både den inre och yttre miljön ska vara trygg och hälsosam att vistas i.
Boendet påverkar även miljön globalt och vi arbetar kontinuerligt för en positiv miljöpåverkan. Genom energibesparingar, resurshushållning och effektiviseringar av fastigheterna vill vi bidra till en ekologiskt hållbar utveckling av samhället. Läs gärna våra miljötips för att se vad du kan göra för att bidra i miljöarbetet!
Ta ditt ansvar
Genom att källsortera ser du till att det mesta av ditt avfall kommer till nytta igen! Som enskild individ är källsortering och hushållning med resurser bland det viktigaste vi kan göra för miljön. Förutom att källsortera kan du även enkelt minska ditt avfall genom att till exempel köpa begagnat eller ta med en tygpåse till mataffären. Här finner du fler tips och råd om vad man kan tänka på.
Sorteringsguide
Som hyrestgäst hos Eknors fastigheter slänger du brännbart avfall och kompost i grön respektive brun tunna, placerad utanför din bostad. Alla förpackningar och tidningar källsorteras och återvinns vid en återvinningsstation. Grovsopor (till exempel möbler), elektronikavfall och farligt avfall lämnas vid återvinningscentralen.
Brännbart avfall (grön tunna)
Brännbart avfall är det avfall som inte går att källsortera, till exempel:
- Blöjor, bindor, tamponger, bomull, tops
- Diskborstar, tandborstar, trasor
- Trasiga kläder och skor
- Tyg, garn, läder
- Dammsugarpåsar
- Videoband, cd-skivor
- Hundbajspåsar, kattsand
- Tuggumi
- Gummi, cykelslang, ballonger
- Bakplåtspapper
- Stearinljus
- Cigarettfimpar, tobak och snus
Komposterbart avfall (brun tunna)
Det komposterbara avfallet sorteras i speciella komposterbara påsar. Det är mycket viktigt att man inte använder vanliga plastpåsar. Låt blött avfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen och fyll bara påsen till ¾-delar så att den går att stänga ordentligt. Förutom matrester går det även bra att kompostera:
- Hushållspapper och ofärgade servetter
- Vissna blommor och jord
- Kaffe- och te sump samt kaffefilter
- Köttben, fiskrens och skaldjursrester
Återvinning
Plastförpackningar
Både hårda och mjuka plastförpackningar. Plastsaker som inte är förpackningar lämnas som grov- eller hushållsavfall.
Pappersförpackningar
Tänk på att plastkorken på förpackningar sorteras som plastförpackning. Plastdelen som sitter fast i kartongen får däremot sitta kvar och sorteras som pappersförpackning. Skölj ur förpackningarna och vik ihop dem.
Metallförpackningar
Kom ihåg även små metallförpackningar som till exempel kapsyler, skruvkorkar och värmeljushållare.
Glasförpackningar
Skilj på färgat och ofärgat glas, de sorteras i separata kärl. Ta av skruvkorkar och kapsyler av plast och metall och lägg dem i respektive insamlingsbehållare. Du behöver inte knipsa av metall- eller plastringar som blir kvar runt flaskan efter korken.
Tidningar
Kom ihåg att ta bort plastomslag runt reklam och tidningar. Häftklamrar och spiralen på kollegieblock behöver du inte ta bort, de separeras bort på pappersbruket.
Är du fortfarande osäker?
Om du fortfarande funderar över hur någonting ska sorteras kan du kolla på bergslagens kommunaltekniks sorteringsguide. Några fler tips och råd om sopor hittar du här.
Miljötips
”Tillsammans kan vi göra skillnad”
Här är några tips på vad du kan göra för att hjälpa till med miljöarbetet. Har du egna idéer eller förslag om hur vi kan förbättra vårt miljöarbete? Kontakta oss via telefonnummer: 0587 12650. Du kan också testa ditt ekologiska fotavtryck med hjälp av Världsnaturfondens klimatsmartskalkylator.
Spar energi
Som hyresgäst har du stora möjligheter att påverka energiförbrukningen i din bostad. Genom enkla åtgärder som att släcka i de rum du inte är i, använda lågenergilampor och sänka inomhustemperaturen, kan du göra stora energibesparingar. För fler tips på hur du kan spara energi, ta del av allmännyttans energispartips. Du kan även testa dig själv genom allmännyttans energispartest.
Avbeställ pappersreklam
Pappersreklamen orsakar varje år miljoner ton koldioxidutsläpp. Genom att avbeställa pappersreklamen bidrar du till att minska utsläpp och skogsavverkning.
Första åtgärden är att sätta upp en skylt med texten: ”Reklam-Nej tack” på brevlådan. Det stoppar oadresserad reklam. Du kan också enkelt avbeställa adresserad reklam genom att bli medlem på Reklamfritt.se. Där kan du välja vilken oadresserad reklam du vill spärra, allt från telefonkatalogen till Postkodlotteriet och H&M-katalogen. Reklamfritt.se planterar dessutom ett träd i Afrika, Asien eller Sydamerika för varje ny medlem. Du kan även spärra adresserad direktreklam genom att anmäla dig till NIX-registret.
Ta hand om bilen
- Använd motorvärmare
Genom att använda motorvärmare minskar du bränsleförbrukningen och föroreningarna i avgaserna. Redan vid +10° är det lönsamt att börja använda motorvärmare, men då räcker det med 20 minuter. Är det kallare än 0° bör motorvärmaren vara på cirka en timme, medan om det är kallare än -15° behövs en och en halv timme. Använd gärna en timer. Att använda motorvärmaren längre än den rekommenderade tiden är bara onödig energiförbrukning. - Kör klimatsmart
Genom att hålla ett jämt tempo i sin bilkörning minskar man miljöpåverkan och spar samtidigt bränsle. Undvik snabba inbromsningar och accelerationer och växla snabbt till högsta lämpliga växel. Låga motorvarv ger mindre bränsleförbrukning. - Kolla däcken
Om man har för lågt lufttryck i däcken blir rullmotståndet större och bränsleförbrukningen ökar. Är bilen tungt lastad kan man öka lufttrycket. Kör inte heller med vinterdäck längre än nödvändigt eftersom även det ökar rullmotståndet och dessutom sliter på vägbelaget i onödan. - Tvätta bilen
Tänk på att det är miljöfarliga ämnen i bilschampo. Tvätta helst bilen i en ”gör-det-själv-hall” eller i en automattvätt. Där finns det oljeavskiljare i avloppen och de är anslutna till ett reningsverk. - Lämna bilen hemma
Det är de korta bilresorna som är värst för miljön, eftersom bilen släpper ut mest avgaser när den är kall. Att ta cykeln eller gå istället är bra både för dig och för miljön!
Energibesparingar
Enligt energiradgivningen.se går idag 26 % av Sveriges energi till att värma våra hus. Som fastighetsförvaltare har vi en viktig roll i samhället, och ett ansvar att arbeta mot att sänka denna siffra. Vi har ett ständigt pågående arbete av att effektivisera och förbättra våra fastigheter. Under 2011 effektiviserades undercentralerna i Hagby, på Kolmätaregatan 9-11, Brunsgatan 22 och Bergslagsgatan 3. År 2013 satsade vi på att tilläggsisolera vinden på Anders Wedbergsgatan 4 och 6 samt Kolmätaregatan 5 . Vi bytte även till energiglasfönster och tilläggsisolerade fasad och källare på Bergslagsgatan 8.
I framtiden fortsätter vårt arbete med energibesparingar. Under 2014 planerar vi att bland annat byta fönster och tilläggsisolera Anders Wedbergsgatan 4 och 6, samt Kolmätaregatan 5 och 7. Vidare planerar vi att 2015/2016 totalrenovera Kungsgatan 29. Förslagsritning
Har du åsikter eller idéer om vad vi kan göra för att spara energi? Hör gärna av dig till oss på [email protected]